Stroom in de datacenters, bijna klaar.

Stroom in de datacenters, bijna klaar.

27-07-2009 11:03:48

Ons datacenter BIT-2B is zoals we dat bij BIT noemen af-achtig. Vorige week is de installatie getest met loadbanks. Zie het maar als grote elektrische kachels, waarvan het vermogen instelbaar is. In ons geval werden ze op 500kW gezet. Genoeg warmte om de koelinstallatie onder reële omstandigheden te kunnen testen. En genoeg stroom om het de netbeheerder op te laten vallen. Een paar uur na het beëindigen van de test kreeg ik een telefoontje van de netbeheerder met de vraag of we wisten dat we ineens veel meer stroom waren gaan gebruiken. Dat wisten we.

Redundante stroomvoorziening

Een deel van de elektrische installatie was daarmee ook meteen getest. Die is in ons datacenter BIT-2B behoorlijk anders dan in BIT-2A. Het is allemaal groter (het totale vermogen is 4 megawatt, genoeg om een heel dorp van stroom te voorzien) en het principe ‘we doen alles dubbel’ is veel verder doorgevoerd. Het begint al waar de 10kV van de netbeheerder binnenkomt. Dat gaat twee gescheiden transformators in, ieder in een eigen brandwerend compartiment. Iedere trafo voedt een andere schakelkast en achter beide schakelkasten zit per verdieping een UPS met daarachter per UPS een groepenkast.

Koelinstallatie dubbel uitgevoerd

Feitelijk is de hele stroomvoorziening dus al vanaf het 10kV deel dubbel uitgevoerd en volledig van elkaar gescheiden. We kunnen de delen koppelen, om bijvoorbeeld in geval van onderhoud toch beide feeds onder spanning te kunnen houden. Ook de koelinstallatie wordt dubbel gevoed. Standaard draait de ene koelmachine op kast A, de ander op kast B. Bij onderhoud of calamiteiten kunnen we omschakelen naar één kast. Sommige onderhoudswerkzaamheden kunnen onder spanning worden uitgevoerd, zoals bijvoorbeeld onderhoud aan de motorbediende schakelaars. Die zijn allemaal onder spanning ‘uitrijdbaar’. Dat wil zeggen dat ze op een rail zitten en ze met een slinger naar buiten gedraaid kunnen worden. Je pakt ze er niet zo even uit, sommige van deze schakelaars wegen rond de 100kg.  Als bijvoorbeeld één van de schakelaars van de trafo’s eruit moet, kan de installatie via de aggregaten onder spanning worden gehouden.

Aggregaten maandelijks getest

Natuurlijk zijn ook de aggregaten redundant uitgevoerd en worden ze maandelijks getest. Niet alleen even starten, maar onder belasting. In het geval van een test gebeurt dat zonder stroomonderbreking. De aggregaten worden gestart, ingeschakeld en een paar tienden van een seconde later wordt het lichtnet uitgeschakeld. En op de ‘terugweg’ net andersom.

Wil je meer weten?

Of wil je een vrijblijvende rondleiding door onze datacenters? Neem dan contact met ons op via sales@bit.nl of 0318 648 688.