De stroomvretende klimaatactivist

De stroomvretende klimaatactivist

29-10-2019 09:25:28

duurzaam-datacenter-groen-hergebruik-restwarmte.jpg

Op vrijdag 27 september vond er een wereldwijde klimaatstaking plaats waarbij scholieren, studenten, werknemers en bedrijven massaal naar Den Haag trokken voor een sociaal rechtvaardig en sterk klimaatbeleid. Deze staking werd georganiseerd door partijen zoals o.a. Fridays For Future Nederland, Earth Strike Nederland en Fossielvrij Nederland.

Met een ‘Green New Deal’ eisen deze partijen een samenlevingsbreed plan dat klimaatverandering serieus neemt zodat Nederland het probleem van klimaatverandering stevig kan aanpakken. Dit doen zij door massaal te investeren in schone energie, groen werk, betaalbaar openbaar vervoer en een groene leefomgeving voor iedereen. Ik ben zelf namens BIT met de trein naar Den Haag afgereisd om mijn stem te laten horen.

Je zult misschien denken dat het op zijn minst apart is dat iemand die werkt voor een datacenter, een hele grote stroomvreter, daar aan meedoet. De opwekking van elektriciteit veroorzaakt immers een groot deel van het overtollige CO2 in de atmosfeer. Daarom wil ik graag uitlichten wat BIT doet om de productie van CO2 tegen te gaan.

Windenergie

Op de eerste plaats wordt alle elektriciteit die wij verbruiken opgewekt uit wind door windturbines van Nederlandse windmolens. Wij kopen geen zogenaamde ‘sjoemelstroom’ in, door groencertificaten uit het buitenland in te kopen, om vervolgens verder te draaien op ‘grijze stroom’. Dit is geen goede oplossing; het is de bedoeling dat we in Nederland zelf (meer) groene stroom gaan produceren. Gelukkig wordt daar steeds vaker in geïnvesteerd. En dat gebeurt natuurlijk alleen als daar ook vraag naar is.

Slimme koeling en verwarming

Om het verbruik van elektriciteit te verminderen maken wij gebruik van efficiënte koeling van de apparatuur in onze datacenters. Aangezien elke server, switch, NAS of firewall een bron van warmte is, is het niet vreemd dat het erg warm wordt in een datacenter. Als het te warm wordt werkt deze apparatuur uiteindelijk niet meer. Daarom moet er flink gekoeld worden, daar ontkomen we niet aan. Een manier om te koelen zonder veel elektriciteit te gebruiken is door gebruik te maken van een oplossing die meesterlijk is in zijn eenvoud. De koelinstallatie in onze datacenters maakt gebruik van buitenlucht. Die lucht is immers, over het algemeen, al prima voorgekoeld, zonder dat daar energieverbruik bij komt kijken.

Zoals we de buitenlucht gebruiken om te koelen, kan dat ook omgekeerd. De warmte die gegenereerd wordt door al die apparatuur in onze datacenters is ook goed te gebruiken. In de zalen die nog gekoeld worden met water, gebruiken we de restwarmte (het
verwarmde koelwater), om ons conferentiecentrum BIT-MeetMe te verwarmen.

Duurzame IT-apparatuur

De apparatuur die wij hosten kan ook minder elektriciteit verbruiken. We kunnen natuurlijk niet onze klanten forceren om duurzame apparatuur in te kopen, maar dat kunnen we wel voor onszelf doen en adviseren aan onze klanten. Net zoals ik thuis ook een wasmachine zou kopen die minder kWh verbruikt per jaar, doen we dat ook voor de computerapparatuur die BIT gebruikt. Wordt er minder elektriciteit verbruikt, dan ontstaat er ook minder warmte, en hoeft er dus minder gekoeld te worden. Voor onze business is dat natuurlijk een win-win situatie. Tot slot is het het vermelden waard dat het plaatsen van je IT-apparatuur in een datacenter an sich al duurzamer is dan de apparatuur op je kantoor te laten staan. Een datacenter kan maatregelen treffen die binnen een normaal bedrijfspand vaak niet haalbaar zijn. Denk hierbij aan efficiëntere koeling, lagere inkoopkosten van groene stroom en recycling van restwarmte en buitenlucht. Ook het energieverbruik van je apparatuur is veel makkelijker inzichtelijk te maken middels stroommeters in een rack als ook de stroomrekening die je krijgt als klant. Dit kan een incentive zijn om stroomverbruik te verminderen.

BIT blijft gestaag investeren in energiebesparing en onze medewerkers denken graag mee over nieuwe oplossingen. Op deze manier houden we de CO2-productie van onze activiteiten in toom en dragen we ons steentje bij aan een gezondere biosfeer. En daar mag ook een klimaatactivist best trots op zijn.

Wil je meer weten? Lees dan bijvoorbeeld deze blog geschreven door Wido Potters of luister naar dit interview met CTO Alex Bik.



Door: Justin Rondeboom