- 17-10-24ECOFED wint ICT Innovatieprijs Regio Foodvalley 2024
- 01-08-24BIT geeft kaarten weg voor F1 in Zandvoort
- 24-04-24Status.bit.nl in nieuw jasje!
- 12-04-24Nieuw bij BIT: GPU hosting
- 25-03-24BIT breidt netwerkconnectiviteit uit met aansluiting op NL-ix^2
- 13-03-24No More Leaks: Samenwerken tegen cybercriminaliteit
- 03-03-24Geen verandering twee jaar na invoering sancties tegen Russische media: FOIC roept (wederom) op tot einde van ondemocratische censuur
- 29-01-24Onzichtbare upgrades
- 16-01-24BIT's Wido Potters wint Felipe Rodriquez Award voor inzet voor privacy
- 10-01-24BIT en partners zetten de koers voor een gedecentraliseerde Europese cloud met ECOFED-project
Veilig videobellen en online vergaderen voor gemeenten
Vorige week werd de online raadsvergadering van de gemeente West Betuwe ruw verstoord met racistische en pornografische uitingen. Als gevolg van dit incident leeft er nu bij een hoop gemeenten de angst om nog online te vergaderen. Op de website van de gemeente was een link geplaatst voor het overleg waardoor iedereen toegang had tot die vergadering. Maar wanneer je een link naar een online vergadering openbaar maakt dan is het niet verwonderlijk dat er misbruik van wordt gemaakt. Het is jammer dat het online vergaderen hierdoor als ‘onveilig’ wordt bestempeld.
Voor videobellen en online vergaderen kun je ook maatregelen treffen om te voorkomen dat er ongenode gasten binnendringen. Opvallend is dat er in dit soort situaties al snel geroepen wordt dat men ‘gehackt’ is, terwijl dat helemaal niet het geval is. Wanneer er sprake is van een hack dan houdt dit in dat iemand een computernetwerk binnendringt door de beveiliging te omzeilen. In dit geval was het een gevolg van een menselijke fout en had het eenvoudig voorkomen kunnen worden. Er is veel kritiek op de gemeente over het feit dat zij niet de verantwoordelijkheid hebben genomen om op een veilige manier te vergaderen; a) door een link naar de online vergadering openbaar te delen en b) door gebruik te maken van een videobeldienst (Zoom) die al meerdere malen negatief in de media is verschenen vanwege beveiligingsissues.
Uiteraard behoren raadsvergaderingen openbaar te zijn, maar de conferentie voor iedereen openzetten levert risico’s op. Het is ook mogelijk om streams naar YouTube of naar een eigen streaming server te gebruiken om de vergadering toch openbaar te maken en tegelijkertijd te voorkomen dat er misbruik plaatsvindt. De URL naar de vergadering en het wachtwoord deel je alleen met die mensen waar inspraak vooraf mee afgesproken is.
Een privacyvriendelijke videobeldienst
Een privacyvriendelijk alternatief voor Zoom (of bijvoorbeeld Microsoft Teams en Google Meet) is het open source Jitsi. Je wil namelijk niet afhankelijk zijn van buitenlandse partijen die de privacy van jou en jouw gebruikers niet zo nauw nemen. Door een dienst als Jitsi te gebruiken blijft jouw data in Nederland en valt het onder Nederlandse wet- en regelgeving. Juist door de huidige situatie waarin we nu zitten, wordt het weer pijnlijk duidelijk dat we niet afhankelijk moeten zijn van buitenlandse partijen. Niet alleen als het gaat om medische middelen, maar ook niet als het onze data betreft. Videobellen, e-mails versturen, nieuws lezen of navigeren. Google levert allerlei gratis diensten, maar wat is dan de prijs die je uiteindelijk betaalt?
Een van de vele mogelijkheden die Jitsi biedt is om online vergaderingen naar YouTube of een eigen server te streamen, opnames te maken en om rooms te beveiligen met een wachtwoord. Op die manier kun je gebruikers een veilige omgeving bieden en voorkom je dat derden jouw vergadering kunnen verstoren. Daarnaast kan er bij deze dienst een verwerkersovereenkomst worden afgesloten en voorkom je als verwerkingsverantwoordelijke dat de andere partij de persoonsgegevens voor eigen doelen mag verwerken.
Wij bieden deze ISO 27001 en NEN 7510 gecertificeerde dienst aan vanuit onze 100% Nederlandse datacenters. Met een private Jitsi bij BIT heb je eigen dedicated resources en kunnen privacy- en beveiligingsinstellingen helemaal naar eigen wens worden ingericht. Dit kan al vanaf € 50,- per maand, voor een bedrijf van enkele tientallen medewerkers. Daarnaast kunnen wij je bij deze dienst een verwerkersovereenkomst aanbieden en wordt er standaard een SLA bij geleverd. Doordat er binnen onze organisatie korte lijnen zijn, kunnen wij snel inspelen op jouw specifieke wensen en behoeften.
Meer weten over een private Jitsi?
Wil je meer weten over een private Jitsi bij BIT. Neem dan contact met ons via 0318 648 688 of sales@bit.nl
Meer informatie