- 21-11-24Een goede cloud heeft een kundige dirigent nodig
- 17-10-24ECOFED wint ICT Innovatieprijs Regio Foodvalley 2024
- 01-08-24BIT geeft kaarten weg voor F1 in Zandvoort
- 24-04-24Status.bit.nl in nieuw jasje!
- 12-04-24Nieuw bij BIT: GPU hosting
- 25-03-24BIT breidt netwerkconnectiviteit uit met aansluiting op NL-ix^2
- 13-03-24No More Leaks: Samenwerken tegen cybercriminaliteit
- 03-03-24Geen verandering twee jaar na invoering sancties tegen Russische media: FOIC roept (wederom) op tot einde van ondemocratische censuur
- 29-01-24Onzichtbare upgrades
- 16-01-24BIT's Wido Potters wint Felipe Rodriquez Award voor inzet voor privacy
Locatie dataopslag niet in top drie argumenten voor keuze cloudprovider
07-04-2022 15:54:13
Zeven op de tien organisaties heeft data ondergebracht in Nederland
IT-beslissers hechten bij de keuze voor een IT-leverancier de meeste waarde aan veiligheid (45%), prijs-kwaliteitverhouding (31%) en privacy (28%). De locatie van dataopslag is slechts voor een op de acht (13%) IT-beslissers een top drie argument om voor een cloudprovider te kiezen. Dit komt naar voren in onderzoek van datacenter BIT. Voor het onderzoek werden meer dan 1.000 IT-beslissers ondervraagd over beheer, opslag en beveiliging van data.
Data buiten Nederland
Zeven op de tien (72%) IT-beslissers zeggen dat ze de dataopslag van hun organisatie (gedeeltelijk) in Nederland hebben ondergebracht. Als organisaties hun data buiten onze landsgrenzen opslaan, gebeurt dat het vaakst in een ander land binnen de Europese Unie (18%), gevolgd door Europese landen buiten de Europese Unie en de Verenigde Staten (beide 8%).Alex Bik, CTO bij BIT:
“Kijkend naar de onderzoeksresultaten, denk ik dat veel mensen slecht op de hoogte zijn van waar hun data zijn opgeslagen. Bij welk bedrijf en in welk land data zijn ondergebracht, heeft consequenties. Denk daarbij niet alleen aan de veiligheid en privacy van data, maar ook aan hoe afhankelijk organisaties – en onze samenleving als geheel – van buitenlandse aanbieders worden. Vinden we het echt oké om zo veel data bij buitenlandse hyperscalers onder te brengen? Afgezien van het feit dat het niet slim is om zaken te doen met een bedrijf waarvoor je als klant totaal irrelevant bent, kleven er ook allerlei andere risico's aan. Denk bijvoorbeeld aan het niet voldoen aan Nederlandse of Europese wetgeving op het gebied van databeveiliging, bedrijfsspionage of het risico speelbal te worden in een volgend conflict. De Russische invasie in Oekraïne heeft dit nog eens extra duidelijk gemaakt. Ik vind dat het hoog tijd is dat mensen gaan nadenken over digitale soevereiniteit.”