IPv6: kip-ei probleem?

IPv6: kip-ei probleem?

14-03-2008 10:59:46

Het IPv6 protocol bestaat inmiddels al ruim tien jaar en mag oprecht een volwassen protocol genoemd worden. Waarom lijkt de adoptie van IPv6 dan zo langzaam te gaan? Is het een gebrek aan content, access of beiden? Redenen die vaak aangedragen worden voor het niet implementeren van IPv6 zijn oa:

  • De huidige infrastructuur (netwerk apparatuur, werkstations, servers en applicaties) zijn nog niet afgeschreven en bieden geen ondersteuning voor IPv6
  • De personeels kosten zouden hoger uit vallen door oa extra trainingen en helpdesk
  • Er geen noodzaak voor IPv6 zou zijn, NAT zou prima voldoen
  • De internet (access) provider ondersteunt geen IPv6
  • Er is te weinig content (websites, maildiensten, etc) via IPv6 beschikbaar

Door deze terughoudendheid wordt naar onze mening innovatie tegen gehouden. Eén van de voornaamste redenen om nu juist wel te investeren in IPv6 kennis en technologie is dat u de twee technologieën parallel kunt gebruiken zodat er in de nabije toekomst geen “big-bang” omschakelmoment nodig is. De voornaamste driver van IPv6 is het aantal beschikbare adressen, 128 beschikbare bits in IPv6 tegenover 32 bits in IPv4. Volgens optimistische analyses is met de huidige groei het aantal IPv4 adressen binnen een aantal jaar simpelweg “op”, u kunt dan geen nieuwe publieke IPv4 adressen meer krijgen. Hoe koppelt u dan vestigingen onderling dmv VPNs en bereiken thuis- en mobiele gebruikers uw netwerk applicaties? Ook end-to-end applicaties zoals Voice-over-IP en legale toepassingen voor peer-to-peer zijn sterk in opkomst. Veelal hebben deze applicaties nu beperkingen door oa NAT’ing routers, SIP proxies en tunnel mechanismen.

Wat BIT betreft zijn er geen redenen om niet te investeren in IPv6. Vrijwel alle leveranciers van netwerk apparatuur en software applicaties bieden tegenwoordig in meer of mindere mate ondersteuning voor IPv6. Vrijwel alle BIT diensten zijn geschikt voor zowel IPv4 als IPv6, het zogenaamde dual-stack principe. Denk aan onze mail en shared web platformen, maar ook access diensten via ethernet, glas en DSL.
De hoeveelheid IPv6 verkeer die BIT uitwisselt met andere netwerken is nog minimaal in vergelijking met IPv4. Gelukkig zien we wel dat de trend stijgende is, steeds meer access en content providers beginnen met de uitrol van IPv6 in hun netwerken, dit zien we oa het aantal peerings op exchanges als AMS-IX, LINX en DECIX, maar ook aan de hoeveelheid verkeer die BIT uitwisselt met de rest van het internet:

Niet alleen BIT is een fervent voorstander van het investeren in IPv6, gelukkig zien we dat ook Google actief IPv6 aan het promoten is. Afgelopen week zijn de volgende diensten van Google beschikbaar gekomen via IPv6. Nu nog via een aparte hostnaam, maar na deze testfase ook via de vertrouwde hostnames, deze krijgen dan naast het bestaande DNS A record ook een AAAA record.

Om IPv6 verder te stimuleren werden er tijdens de Google IPv6 Conference 2008 afgelopen januari een aantal bijzonder interessante panel discussies gehouden. Op onderstaande links kunt u deze bekijken (aanrader voor de technici onder ons!):

Gelijktijdig met Google is dan ook eindelijk de IETF website beschikbaar via IPv6. Toch raar dat dat zo lang geduurd heeft, het is immers de organistatie waar alle nieuwe standaarden en protocollen uitgedacht worden, waaronder ook IPv6. Youtube.com binnenkort ook bereikbaar via IPv6? Wij hopen het van harte.

Wil je meer weten?

Of wil je een vrijblijvende rondleiding door onze datacenters? Neem dan contact met ons op via sales@bit.nl of 0318 648 688.