Een goede voorbereiding is het halve werk: is uw IT-omgeving al klaar voor IPv6?

Een goede voorbereiding is het halve werk: is uw IT-omgeving al klaar voor IPv6?

21-09-2015 10:59:32

In Nederland lopen we niet voorop met de overgang naar IPv6. China doet het slechter, maar in landen als Duitsland, de Verenigde Staten en zelfs België zijn veel meer ISP’s en bedrijven al over naar IPv6. Toch lijkt Nederland langzaamaan in beweging te komen. Hoewel het recent even op een lager pitje is gezet, is Ziggo sinds een tijdje druk bezig met de uitrol naar IPv6. Providers en IT-afdelingen staan vaak niet te popelen om de overstap te maken, doordat er met IPv6 nog niet direct geld verdiend kan worden. De business case mist. Maar als we in Nederland voorop willen blijven lopen op het gebied van IT, is het zaak om op tijd ervaring op te doen met nieuwe protocollen.

De komst van IPv6 is onvermijdelijk, dus het is juist nu al interessant om naar de voorbereiding te kijken. Zorg dat IPv6 in ieder geval geen geld gaat kosten en verspreid de investering in tijd en geld over een langere periode. De implementatie van IPv6 betekent niet het einde van de wereld, maar er zijn wel een aantal zaken waar nu al aandacht aan besteed kan worden.

Train medewerkers

IT-personeel heeft vaak al tientallen jaren kennis en ervaring opgedaan over IPv4. Zorg dat zij de kans krijgen om ook kennis en ervaring op te doen met dit nieuwe protocol voordat er productie op gedraaid wordt. Netwerkbeheerders zullen moeten wennen aan het feit dat bepaalde zaken in de IPv6-wereld net even anders gaan. Zaken als ARP en NAT doen er bijvoorbeeld niet meer toe en worden 'vervangen' door nieuwe terminologie en technieken zoals NDP en SLAAC. Investeer in trainingen voor medewerkers en omgevingen waarin IPv6 getest kan worden. Deze kosten zullen zich dubbel en dwars terugverdienen.

Maak de firewall wakker

Een van de belangrijkste onderwerpen omtrent de implementatie van IPv6 is veiligheid. Veel firewalls van nu zijn afgestemd op IPv4-verkeer en niet berekend op IPv6-verkeer. Dit betekent dat bij de ontvangst van ‘IPv6-pakketjes’ de firewall deze niet kan uitlezen en controleren. De firewall is daardoor niet in staat schadelijk verkeer te weren en daarmee stelt u zich bloot aan een te vermijden risico. Op het moment dat IPv6 geïmplementeerd wordt, moeten de firewalls hier klaar voor zijn. Heel lang was het een nice-to-have, nu is de compatibiliteit met IPv6 een must.

Internet of Things

Met de ontwikkeling van Internet of Things worden steeds meer ‘apparaten’ op internet aangesloten, bewust en onbewust. Denk bijvoorbeeld aan remote beveiligingscamera’s, sensors en meters op locatie. Kunnen deze apparaten overweg met het IPv6-protocol? En welke mogelijkheden zijn er om ze toch van afstand uit te lezen of te besturen als er minder IPv4 beschikbaar is op locatie?

Hard- en software inventariseren

In zijn algemeenheid geldt dat het voor zowel hard- als software belangrijk is om te inventariseren welke apparaten en applicaties afhankelijk zijn van IP. Wacht daar niet mee tot providers met een big bang IPv6 aanzetten, maar start hier nu mee. Zo worden tijd en geld verspreid over een langere periode en kan bovendien het juiste moment gekozen worden voor een investering. Is het bijvoorbeeld tijd voor nieuwe routers? Dan moet IPv6 zeker in de selectie worden meegenomen om dubbele investeringen in de toekomst te voorkomen. Maar denk bijvoorbeeld ook aan analytics-software. Doordat steeds meer mensen zich op het internet begeven, is het meten en vooral het volgen van traffic naar websites steeds waardevoller geworden. Het detecteren en personaliseren van websitebezoek gaat echter veelal aan de hand van het IP-adres. Op het moment dat alleen IPv4-bezoekers in beeld zijn, verliest u de IPv6-bezoekers uit het oog.

Het moment is nu

Voor sommigen lijkt IPv6 een ver-van-je-bed-show, maar het komt er aan, hoe dan ook. Zorg dat inzichtelijk is waar IP gebruikt wordt, welke onderdelen uit de IT-omgeving al klaar zijn voor IPv6 en begin nu met het opdoen van ervaring met het nieuwe protocol. Door gefaseerd de IT-omgeving klaar te maken en kennis op te doen, worden problemen in de toekomst voorkomen.


Door: Wido Potters, Manager Support & Sales bij BIT