Vraag het de internet provider: wat is jullie routing policy?
Of domme vragen wel of niet bestaan, valt nog over te discussiëren. Wat ik wel weet, is dat voor sommige vragen de juiste achtergrondinformatie of kennis ontbreekt. Zo kreeg onze servicedesk eens de vraag wat onze latency naar de internet-backbone is. Het internet heeft echter geen backbone. Er is niet één kabel naar het internet, maar honderden verbindingen naar allerlei verschillende netwerken. Een vraag waar u als klant wél het antwoord op zou moeten weten is: wat is de routing policy van de ISP?
Kies een provider die minstens twee routes heeft
Wanneer u vragen heeft met betrekking tot de snelheid van de verbindingen, is het belangrijk om exact aan te geven wat u bedoelt. Welke snelheid hebben we het precies over? Gaat het om verbindingen tussen kantoor en datacenter binnen Nederland of bijvoorbeeld om een kantoor en datacenter in Nederland en een datacenter in Duitsland. De variaties zijn talloos. En dat geldt ook voor de verbindingen. Bij zorgen over latency wanneer een netwerk gebruikt gaat worden voor het transport van data, zijn er twee vragen die belangrijk zijn om te stellen aan de provider:
1. Wat heeft u allemaal voor verbindingen naar de buitenwereld? Hoeveel opties heeft u om het verkeer van a naar b te krijgen? Hiervoor geldt: meer opties is altijd beter. Dit biedt ruimte voor uitwijk in het geval van storingen en de kans is groter dat de kortste route gekozen wordt.
2. U zegt dat u 100 verbindingen heeft: hoe ga u hiermee om? Dat het aantal opties groot is, wil niet direct zeggen dat providers altijd de meest gunstige optie voor u kiezen. Kiezen ze bijvoorbeeld voor de kortste route of de voor hen goedkoopste route? Welke policies worden hiervoor gehanteerd?
Een voorwaarde voor een eigen autonoom netwerk, is dat een provider op zijn minst twee routes heeft. Het verschil tussen providers is echter groot. Waar de één niet meer dan deze twee verbindingen heeft, hebben anderen de beschikking over 800 routes. Dit kan veel verschil maken. Zo sprak ik eens een organisatie met een kantoor in Duitsland dat een contract had met een provider, maar de verbinding functioneerde niet naar behoren. Er was veel sprake van uitval en latency. Achteraf bleek dat deze provider de goedkoopste verbinding gebruikte, waardoor het dataverkeer via de Verenigde Staten liep. Was er voor de kortste route gekozen, dan waren deze problemen voorkomen.
Vraag de ISP naar zijn routing policy
Het heeft allemaal te maken met de instellingen van de routers. Het internet bestaat uit duizenden onafhankelijke netwerken, die allemaal op één of andere manier in verbinding met elkaar staan. Om van a naar b te komen, zijn er talloze mogelijke routes. Wat veel mensen zich echter niet realiseren, is dat je het bepalen van deze route zelf in de hand hebt. Het netwerk van providers is opgebouwd uit diverse routers waarop policies zijn ingesteld. Ieder datapakket heeft een bestemmingsadres. De router bepaalt vervolgens waar dit pakket heen moet op basis van de policies. Alle mogelijke routes zijn vastgelegd in routing tables. Is de policy dat altijd gekozen wordt voor de kortste route, dan zal de router deze selecteren. Maar in het geval van een storing, kiest de router de volgende snelste en beschikbare route uit de tabel. Wanneer data 20 milliseconde langer onderweg is, kan dat in het geval van internet al veel gevolgen hebben voor de latency. Latency draait namelijk om de lengte van een verbinding, niet om de snelheid. Als we er vanuit gaan dat het een milliseconde duurt om data over 300km te versturen, betekent dat het op een verbinding van 20.000km bijna 67 milliseconde duurt. Hoe meer interactie er op de server plaatsvindt, des te belangrijker worden deze cijfers. Klanten van een provider die standaard kiest voor de goedkoopste route in plaats van de kortste, zullen dus ook merken dat hun verkeer vaak langer onderweg is dan nodig. Zoals we in het voorbeeld van de Duitse vestiging hebben gezien kan dat wel degelijk impact hebben op de bruikbaarheid van de verbinding.
Kortom, door de ISP te vragen naar zijn routing policy kan op voorhand een hoop onduidelijkheid worden weggenomen.Door: Wido Potters